Fatura 101: Fatura Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

6 Dakika Okuma Süresi

Fatura, alıcı ve satıcı arasındaki alışverişi belgeleyen yasal bir dokümandır. Faturalar hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenmek için tıklayın.

Fatura 101: Fatura Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Fatura Nedir?

 

fatura nedir

 

Fatura, ticari bir işlemde alıcı ile satıcı arasındaki mal veya hizmet alışverişini kaydetmek için düzenlenen bir belgedir. Satıcı faturayı hazırlayıp alıcıya gönderir. Fatura içeriğinde her fatura için farklı bir fatura numarası bulunmaktadır. Faturada satıcının adresi ve genel bilgileri, alıcının adresi ve genel bilgileri, satılan ürün veya hizmete ilişkin tüm bilgiler ve toplam tutar, geçerli vergi tutarına ilişkin bilgiler, ödeme şekli,vade tarihi.faturanın resmi bir belge olduğunu gösteren imza ve kaşe yer alır. Faturalar, işletmeler için özellikle vergi beyanında,satın aldığımız ürün ve hizmetlerin kayıt altına alınmasında ve resmi kontrollerde yasal belge olarak kullanıldığından büyük önem taşımaktadır. Faturalar iki türe ayrılır: kağıt faturalar ve elektronik faturalar. Elektronik ortamda düzenlenen faturalara elektronik fatura denir.

 

E-Fatura Nedir?

 

e-fatura nedir

 

Elektronik faturanın kısaltması olarak kullanılan e-fatura kağıt fatura yerine kullanılmaya başlanmış ve çoğu işletme için iyi bir alternatif olmuştur. E-fatura 2010 yılında  Türkiye'de kullanılmaya başlanmıştır ve Gelir İdaresi Başkanlığının istediği usullere göre dijital ortamda hazırlanmaktadır. E-fatura kullanmanın çok çeşitli avantajları vardır. Bunlardan ilki kağıt kullanımının azalması ile çevreye yarar sağlamaktır. Bir diğer avantaj ise her türlü iş sürecinin hızlanması ve maliyetlerin azalmasıdır. Aynı zamanda kağıt faturalarla karşılaştırıldığında e-faturaların arşivlenip saklanması çok daha kolay olduğundan faturaların kaybolma riski de oldukça düşüktür. Bir işletme e-fatura kullanmaya başlamadan önce belli yükümlülükleri yerine getirmelidir. Bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine kayıt olmaktır. E-fatura sisteminden yararlanmak için gönderici de olsanız alıcı da olsanız sisteme kesinlikle kaydolmuş olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda yıllık belirli bir ciroyu aşan, özel tüketim vergisi mükellefi veya belirli bir alanda faaliyet gösteren özel sektör işletmesiyseniz de e-fatura sistemine kayıtlı olup e-fatura kullanmanız zorunludur. Kısacası,e-fatura sisteminin kullanımı işletmeler için hem operasyonel verimlilik hem de yasal uyumluluk açısından kritik bir öneme sahiptir.

 

Fatura ve E-Fatura Farkı

Özellik

Fatura

E-Fatura

Tanım

Kağıt ortamında düzenlenen ve basılan belge

Elektronik ortamda düzenlenen ve iletilen belge

Hukuki Geçerlilik

Yasal olarak geçerlidir, kağıt üzerinde imzalanabilir ve fiziksel olarak saklanabilir

Yasal olarak geçerlidir, dijital imza ile güvenli bir şekilde iletilir ve dijital ortamda saklanabilir

Kağıt Tüketimi

Kağıt tüketir ve fiziksel arşivleme gerektirir

Kağıt tüketimini azaltır, dijital arşivleme sağlar

İmza

Fiziksel olarak imzalanabilir

Dijital olarak imzalanabilir

Gönderim Hızı

Posta veya kargo ile gönderim süresine bağlıdır

Anında veya belirlenen sürede elektronik olarak iletilir

İşlem Maliyeti

Kağıt, baskı, posta/kargo maliyetleri vardır

Kağıt ve baskı maliyeti yok, elektronik gönderim maliyeti düşüktür

İş Süreçleri

Manuel iş süreçlerine dayanır, elle doldurma ve posta ile gönderim gerekebilir

Dijital iş süreçlerini destekler, otomatik fatura oluşturma ve gönderme imkanı sağlar

Çevresel Etki

Kağıt tüketimi nedeniyle çevresel etkisi vardır

Kağıt tüketimini azaltarak çevresel etkisi düşüktür



Fatura Kim Tarafından Kesilir?

Faturayı, ürün ve hizmeti sağlayıp satışını gerçekleştiren satıcı oluşturur. Bir satış yaptığınızda bu satışı çeşitli denetimler yapıldığında bir aksilik yaşamamanız için kayıtlara geçirmeniz önemlidir bu sebeple yapılan satışlar sonrasında fatura kesmeyi ihmal etmemelisiniz.Bu faturalar daha sonra hem alıcının hem de satıcının muhasebe işlemlerinde ve vergi beyannamelerinde kullanılır. Vergi beyannameleri devlete ödediğimiz verginin miktarını net olarak belirttiğinden yapılan tüm satış işlemlerini belgeleyip kaydetmek hem alıcı hem de satıcı taraf açısından önem taşır.

 

Fatura Nasıl Düzenlenir ve Saklanır?

 

fatura nasıl düzenlenir

 

Fatura düzenlenmesinde ve saklanmasında sırasıyla bazı adımlar gerçekleştirilir. Bir satıcı olarak fatura düzenlerken ilk olarak kendi adınız,adresiniz,vergi numaranız ve iletişim bilgilerinizin yanında  alıcının da aynı bilgilerini faturaya eklemelisiniz.Sonrasında her fatura için benzersiz olan fatura numarasını belirleyip faturayı düzenlediğiniz tarihi eklemelisiniz.Sattığınız ürün ve hizmetin adı,miktarı ve toplam tutarı gibi tüm detayları da faturaya eklemelisiniz. Bir diğer önemli adım ise KDV oranı ve tüm diğer vergi tutarlarını hesaplayıp toplam vergi tutarı ve toplam fatura tutarını faturaya eklemektir.Tüm bunları faturanıza ekledikten sonra yapılacak ödemenin şekli ve vadesi gibi bilgileri de faturaya eklemeyi unutmayın.Son adım olarak ise faturanın resmi bir belge olduğunu göstermek adına imza ve kaşe kullanmak önemlidir ancak bu durum sadece kağıt fatura kullanıyorsanız geçerlidir.Eğer düzenlediğiniz fatura çeşidi e-fatura ise bu durumda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği XML formatında düzenleme yapmalı ve bu düzenlemeyi onaylatmalısınız. Faturaları saklarken ise eğer kağıt fatura kullanıyorsanız faturaları düzenli bir şekilde dosyalama sistemleri ile saklamak ve faturaların yıpranmaması için dosya koruyucular temin etmek oldukça önemlidir. Eğer e-fatura kullanıyorsanız ise dijital arşivleme sistemleri kullanarak istediğiniz faturaya istediğiniz anda kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.E-faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın arşivlerinde saklanabilir iken aynı zamanda işletmenin kendi arşivinde de tutulması önem taşır.Vergi mevzuatına göre e-faturalar genellikle 5 yıl kadar saklanmalıdır.

 

Fatura Kesmek Hangi Durumlarda Gereklidir?

 

fatura kesmek neden gerekli

 

  • Mal Satışı İçin Fatura Kesmek: Bir kurum veya işletme bir müşteriye ürün veya mal satışı gerçekleştirdiğinde fatura kesmesi gereklidir.Fatura göndermek, ne satın alındığını ve ne için ödeme yapıldığını takip etmenize yardımcı olur.

  • Hizmet Sunumu İçin Fatura Kesmek: Bir kurum veya kuruluş, müşterilerine sunduğu hizmetlerin sonunda fatura düzenlemek zorundadır. Verilen hizmetlere ilişkin faturalandırma, müşterilerle yapılan satın almaların kayıt altına alınması ve gelirlerin kaydedilmesi açısından önemlidir.

  • Abonelik Hizmetleri İçin Fatura Kesmek: Dergi, gazete, mobil hat ve dijital platform abonelikleri yapıldığında hizmet sağlayıcısı kişiler kullanıcılara fatura kesmelidir.Servis sağlayıcılarının bu abonelikler için belirli zaman dilimleri içerisinde faturalandırma yapması gerekir.Anlaşmanıza bağlı olarak bu hizmetler için aylık veya yıllık ödeme yapabilirsiniz. Bu noktada hizmet sağlayıcınız da faturaları ödeme planınıza göre kesmelidirler.

  • Kira Geliri İçin Fatura Kesmek: Bir mülk sahibi, mülkünü kiraya vererek elde ettiği geliri  faturalandırmak zorundadır. Bu süreç çok önemlidir çünkü anlaşmanın yazılı hale getirilmesini ve mülkün sahibi olan kişiye ödeme yapılmasını sağlar.

  • İhracat İşlemleri İçin Fatura Kesmek: Bir kurum veya kuruluş başak bir ülkeye ürün sattığında bu işlem için fatura kesmesi gereklidir. Bu kesilen ihracat faturaları gümrük işlemlerine yardımcı olur ve bu faturalar düzenlenirken her türlü global ticaret kuralına uyulur.

  • Vergi Düzenlemeleri İçin Fatura Kesmek: Vergi faturası düzenlerken satışın belirli bir tutarın üzerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu faturalar sayesinde satıcının kazancı ve alıcının ödemesi görülebilir.

  • Serbest Meslek Kazancı İçin Fatura Kesmek: Serbest meslek erbabı kişiler hizmetleri karşılığında fatura kesmelidirler.Bu kişiler gelirlerini belgelemek adına,elde ettikleri gelirler üzerinden verecekleri verginin hesaplanması için fatura kesmek zorundadırlar.Aynı zamanda bu kişilerin verdikleri hizmeti kayıtlara geçirmesi ilerde bir anlaşmazlık çıkması durumunda kanıt niteliği taşır.

  • Arızi Kazanç İçin Fatura Kesmek: Arızi kazançlar genellikle geçici olarak elde edilir. Düzenli ve sürekli değildirler.Genellikle beklenmedik durumlarda elde edilirler. Arızi kazançlar için fatura kesme zorunluluğu yoktur ancak bazı durumlarda bu tür kazançlar için fatura kesilmesi gerekli olabilir. Arızi gelir kapsamına bir defaya mahsus olmak üzere yapılan gayrimenkul ve menkul kıymet satışları, telif hakları ve patentler dahildir. Arızi gelirin belgelenmesi ve raporlanması gerekli olmasa da, bu gelirlere ilişkin gelir vergisi denetimi gibi durumlar ortaya çıktığında elinizde faturalarınızın olması önem arz edecektir.

 

Fatura Kesmek Ne İşe Yarar?

Fatura kesmek oldukça önemlidir çünkü satıcı ile alıcı arasındaki mal veya hizmet ticaretini resmi olarak kaydeder. Aldığımız hizmetler için devlete belli miktarlarda vergi öderiz. Faturalar da bu verginin ödenmesi gerektiğini kanıtlar nitelikte belgelerdir. Bu sebeple bir ürün veya hizmet satın alındığında devlete ödeyeceğimiz verginin kanıtı olan faturaları düzenlemek zorunluluktur.Fatura düzenlemek, yasal satın almalar, vergi raporlaması, muhasebe kayıtlarının düzenli tutulması ve iş anlaşmalarında güvenin sağlanması açısından büyük önem arz eder.

Startuplar İçin Marka ve Şirket İsmi Bulma YöntemleriStartuplar İçin En İyi Sosyal Medya Araçları adlı içeriklerin detaylarını keşfedin. Startupınız için Marka Danışmanlığı Teklifi Alın.

 

Fatura Kesilmezse Ne Olur?

 

fatura kesilmezse ne olur

 

Şirketler bir ürünü veya hizmeti sattıklarını gösteren faturayı müşterilerine kesmek zorundadır. Satış olmasına rağmen fatura verilmediği takdirde Vergi Usul Kanunu kurallarına uyulmadığı için cezai yaptırım söz konusu olabilir. İşletmeler vergi ödemedikleri için para cezasına çarptırılabilir ve bu da şirketler için büyük mali problemlere yol açabilir. Satışa ilişkin resmi belgelerin eksik olması, alıcı ve satıcı arasında sorunlara da neden olabilir. Alıcı, satıcının fatura kesmediğini gördüğünde o işletmeye olan güveni azalır ve sonuç olarak bu durum işletmeler için müşteri kaybına sebep olabilir. Karşılaşılabilecek bir diğer sorun ise denetim zamanları ortaya çıkar. Vergi denetimlerinin yapıldığı zamanlarda denetimciler eksik faturalarla karşılaşırsa bu işletmeler için ciddi cezai işlemlere yol açabilecekken aynı zamanda işletmenin itibarını da zedeler. Bunların yanında satışlardan sonra fatura kesilmezse muhasebe kayıtlarını takip etmek hem alıcı hem de satıcı tarafından zorlaşır. Alacak ve ödemeler kısmında eksiklikler olacağından hesaplar karışabilir. Bu hesapların karışması da yine işletme için büyük mali sonuçlar doğurabilir. Ek olarak, yapılan bir satış için fatura kesilmemesinin işletme için cezai yaptırımı faturada yapılan işlemin miktarının %10’u kadardır. Sonuç olarak yapılan her türlü satış işleminin kanunlar gereğince faturalandırılması işletmeler için zorunludur. Faturaların kesilmemesi durumunda verilmesi gereken vergi miktarından kaçırıldığı için kamu geliri sağlıklı bir şekilde tahsil edilemez ve bu da büyük bir suçtur.

 

Fatura Düzenlemede Tarafların Yükümlülükleri Nelerdir?

Fatura düzenlerken hem satıcıların hem de alıcıların uyması gereken belli yükümlülükleri bulunur.Satıcının yükümlülüklerinden biri, ürün veya hizmetin satışından itibaren en geç 7 gün içinde fatura düzenlemektir. Ayrıca fatura üzerindeki bilgilerin doğruluğu da oldukça önemlidir.Faturada satışın her türlü detayı,müşterinin tüm bilgi ve detayları,KDV oranı ve toplam tutar bulunmalıdır. Faturaların belli bir süre muhafaza edilmesi de önem arz eder. Düzenlenen tüm faturalar genellikle 5 yıl boyunca saklanmalıdır ve herhangi bir denetiim gerçekleştiğinde faturaları kanıt niteliğinde göstermek için arşivde tutmak ve gerektiğinde denetleyenlere göstermek kritik bir noktadır. Ayrıca satıcılar düzenledikleri faturaları muhasebe kayıtlarına düzenli bir şekilde geçirmelidir. Satıcılar satışını gerçekleştirdikleri ürün ve hizmetlerden kazandıkları gelir için belli zamanlarda vergi vermelidir.Bu vergi beyannamesini yapmak için de yine ellerinde fatura olması çok önemlidir. Öte yandan alıcıların satın aldıkları ürün veya hizmete ilişkin fatura talep etme hakları da bulunmaktadır. Ayrıca belirli denetimler ve gider belgeleri için harcamalara ilişkin makbuzları da saklamaları gerekir. Aldıkları faturaların muhasebeye kaydedilmesi de gereklidir. Bu faturaların sisteme kaydedilmesiyle giderler ve vergi matrahı hesaplanır.

Web Tasarım Nedir & İnternet Sitesi Nasıl Kurulur adlı içerikleri de keşfedin. Web Sitesi Tasarımınızı Yenilemenin Yolları'nı keşfedin. Hazır Web Sitesi Şablonları Kullanmak hakkında bilgi edinin. Türkiye'deki En İyi Web Tasarım Ajansları'nı keşfedin ve markanız için en uygun web tasarım ajansını bulun.

 

Adım Adım Fatura Nasıl Kesilir?

  1. lk olarak fatura bilgilerinin tamamı faturaya eklenmelidir.Bu bilgiler arasında satıcının ve alıcının tüm bilgileri,fatura numarası,faturanın kesildiği tarih,satılan ürün veya hizmetin miktarı,birim fiyatı,KDV oranı ve tutarı,faturanın türü,ödemenin yapıldığı para birimi ve ödeme koşulları ve vadesi bulunur.
  2. Fatura düzenlerken eğer kağıt fatura kullanıyorsanız imza ve kaşeyi eklemeyi, elektronik fatura kullanıyorsanız da GİB sistemine entegre bir yazılım kullanmayı unutmayın. 
  3. Son olarak faturanın şablona uygun ve bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmak adına faturanızı kontrol edin.Hatalı bilgiler içeren bir fatura bazı yaptırımlarla karşılaşmanıza sebep olabilir.Faturayı kontrol ettikten sonra bir kopyasını kendinize saklayarak faturayı müşterinize gönderebilirsiniz.

 

Fatura Kesme Yöntemleri

 

fatura kesme yöntemleri

 

Lazer ve Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılarla Fatura Kesmek

  • Teknoloji: Lazer yazıcıların çalışma prensibi statik elektrik kullanımı ile toner tozunu kağıda aktarmaya dayalıdır.Toner tozu ısıtılıp kağıda yapıştırıldıktan sonra istenen baskı oluşmuş olur.Mürekkep püskürtmeli yazıcılar ise mürekkebi yüksek basınçta püskürterek  yazma ve baskı işlemini gerçekleştirir.

  • Özellikler: Lazer yazıcılar, hızlı ve düşük maliyetli baskı sunar. Uzun ömürlü tonerleri sayesinde siyah-beyaz ve renkli baskılar, yüksek kalitede elde edilir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar ise daha yavaş çalışır ve kartuş değişimi sık olduğundan maliyetleri yüksektir. Ancak, farklı kağıt türleri üzerinde yüksek renk kalitesinde baskı yapabilirler.

  • Fatura Kesme İşlemi: Lazer yazıcılarda ve mürekkep püskürtmeli yazıcılarda fatura kesme işlem süreci çok farklılık göstermez. Her ikisini kullanırken de ilk olarak fatura bilgilerini içeren bir şablon hazırlamak önem taşır.Sonrasında bu şablona müşteri ve işlem detayları eklenmelidir.Son olarak faturanızı lazer yazıcıda veya mürekkep püskürtmeli yazıcınızda yazdırabilirsiniz. Lazer yazıcıda işlerinizi oldukça hızlı bir şekilde hallolurken mürekkep püskürtmeli yazıcı ise renkli grafik ve resimleri başarılı bir şekilde yazdırabilir.

 

Nokta Vuruşlu Yazıcı ile Fatura Kesmek

  • Teknoloji: Bu yazıcılar baskı kafasının ileri geri veya aşağı yukarı hareketler ile yüzeye sürtünmesiyle ve kağıdın üzerinde delik ve noktalar oluşturarak baskı yapması prensibi üzerine çalışır.

  • Özellikler: Nokta vuruşlu yazıcılar, zorlu koşullarda bile güvenilir bir performans sergiler. Düşük maliyetli kartuş ve tonerleriyle ekonomik bir seçenek sunar. Çoklu sayfa ve karbon kopya özellikleri de avantajları arasındadır. Ancak, çalışırken gürültü yapmaları ve baskı kalitelerinin düşük olması dezavantaj olarak değerlendirilebilir.

  • Fatura Kesme İşlemi: Nokta vuruşlu yazıcılarda bu süreç ilk olarak fatura bilgilerini ve tasarımını içeren bir şablon hazırlamakla başlar.Sonrasında nokta vuruşlu yazıcıların özelinde karbon kağıtları kullanıp birden fazla kopya alabilirsiniz.Daha sonra işlemin genel detaylarını ve müşteri bilgilerini şablona eklemelisiniz.Bunu yaparken çoğunlukla muhasebe programları kullanılır.Son olarak faturayı yazdırabilirsiniz. Özetle nokta vuruşlu yazıcıları kullanarak bu yazıcıların çoklu kopya basabilme,dayanıklılık ve ekonomik olma özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Türkiye'deki En İyi Dijital Reklam Ajansları'nı keşfedin ve markanız için en uygun reklam ajansını kolayca bulun.

 

Termal Yazıcılarla Fatura Kesmek

  • Teknoloji: Termal yazıcılar kağıdın üzerine ısı uygulanarak baskı yapar. Bu yazıcıların iki türü vardır.İlki direkt termal ikincisi de termal transfer yazıcılardır.Direkt termal yazıcılarda ısıya duyarlı kağıt kullanılır ve ısı uygulanması sonrasında kağıtta siyah bir renk oluşur.Termal transfer yazıcılarda da renkli mürekkep şeridi kullanılır.Bu yöntemle daha uzun ömürlü ve kaliteli çıktılar elde edilir.

  • Özellikler: Termal yazıcılar çok hızlı bir şekilde baskı üretebilirler ve ürettikleri baskılar yüksek kalitelidir.Bu yazıcılar işlemlerini oldukça sessiz yaparlar.Bu da onları ofis ortamı için uygun bir seçenek haline getirir.Uzun ömürlüdürler ve genelde bakım masrafları yüksek değildir.Ayrıca direkt termal yazıcılarda özel termal kağıt kullanılırken termal transfer yazıcılar için mürekkep şeritleri ve farklı kağıt çeşitleri de kullanılabilir.Fakat,direkt termal kağıtlar zamanla solabilir,ısı ve ışığa maruz kaldığında bozulabilir.Aynı zamanda,bu yazıcılar genellikle siyah beyaz baskılarda kullanılırlar,renkli baskı yapmak için uygun değillerdir.Bu özellikler de termal yazıcılar için dezavantaj diyebileceğimiz bazı özelliklerdendir.

  • Fatura Kesme İşlemi: Fatura kesme işlemine başlarken ilk olarak yapmanız gereken diğer yazıcılarda olduğu gibi bir fatura şablonu hazırlamaktır.Sonrasında kullandığınız yazıcıya göre uygun mürekkep şeridi veya termal kağıt seçimi yapmalısınız.Veri girişi diğer önemli adımdır.Bu adımda da fatura bilgileri ve müşteri bilgilerini,şablona uygun bir şekilde eklemelisiniz.Son olarak da faturayı termal yazıcıda yazdırın.Özetle termal yazıcılar hız,verimlilik,düşük maliyet ve sessiz çalışma gibi özellikleriyle kullanılması oldukça avantajlı olan bir yazıcı türüdür.

 

Elektronik Fatura Sistemleri

  • Teknoloji: Elektronik fatura sistemleri, bulut tabanlı yazılım teknolojisi kullanır. Güvenli veri aktarımı için SSL şifreleme ve dijital imza teknolojileri ile desteklenir.

  • Özellikler: E-fatura sistemleri, muhasebe sistemleriyle entegre çalışır ve otomatik bildirimler sağlar. Faturalar dijital olarak saklanabilir ve gerektiğinde kolayca erişilebilir. Ayrıca, detaylı raporlama imkanı da sunar.

  • Fatura Kesme İşlemi: Bu sistemle fatura kesebilmek için öncelikle müşteri bilgi ve detaylarının yanı sıra ürün bilgileri ve detayları da faturaya eklenir. Sistem ödeme işlemini otomatik olarak gerçekleştirir. Kullanıcı, tüm bilgileri ekledikten sonra “Fatura Kes” butonuna tıklar. Faturalar otomatik olarak oluşturulur. Daha sonra oluşturulan fatura sisteme kaydedilerek müşteriye gönderilir.

 

Mobil Fatura Uygulamaları

  • Teknoloji: Mobil ödeme uygulamaları mobil cihazlarda kullanılmakta ve bu cihazlarda fatura kesilmesine olanak sağlamaktadır. Bu cihazlara örnek olarak telefonlar ve tabletler verilebilir. Mobil ödeme uygulamaları tüm cihazların işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilmektedir. Bu uygulamaların kullandığı teknoloji, elektronik fatura sistemleri gibi bulut tabanlı veri depolama yazılımlarıdır.

  • Özellikler: Mobil fatura uygulamalarının, hem iOS hem de Android sistemleriyle uyumlu olmasından dolayı mobil cihazlarda kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir arayüzleri bulunur.Ayrıca,Fatura kesildiğinde veya müşteriye fatura gönderilirken anlık bildirimler sayesinde süreçten anında haberdar olunulabilir.Diğer bir özellikleri ise QR kod ve barkod ile entegre olmalarıdır.Bu özellikle birlikte ödeme ve fatura takibi çok kolay bir şekilde yapılabilir.Bu uygulamalar ile internet bağlantısı kullanılmadan da fatura oluşturulabilir.

  • Fatura Kesme İşlemi: Mobil ödeme uygulamaları iOS ve Android sistemleriyle uyumlu olduğundan mobil cihazlarda kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Ayrıca fatura kesildiğinde veya müşteriye fatura gönderildiğinde  anlık bildirimlerle süreçten anında haberdar olabilirsiniz. Diğer bir özellik ise QR kodlarının ve barkodların mobil ödeme uygulamalarıyla entegrasyonudur. Bu özellik sayesinde ödeme ve fatura takibi çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Mobil fatura uygulamaları ile internet bağlantısı kullanılmadan da fatura oluşturabilirsiniz. Bu özellik de işlemlerin hızlı ve her zaman yapılabilmesine olanak sağlar.

 

Fatura Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1) Fatura düzenlerken, faturanın seri numarasına dikkat edilmelidir. Her bir fatura numarası birbirinden farklı olmalıdır,aynı zamanda fatura numaraları ardışık olmalı ve eksik numara olmamalıdır.

2) Fatura,mal veya hizmetin satışının ardından maksimum 7 güne kadar düzenlenmelidir.

3) Fatura düzenleyen taraf Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı olmalıdır.Vergi mevzuatına ve yasal tüm düzenlemelere uyulmalıdır.

4) Faturalar 1 asıl ve 1 suret olmak üzere 2 nüshadan oluşmalıdır.Asıl nüsha müşteriye verilirken suret olan nüsha ise satıcı tarafından saklanmalıdır.

5) Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da fatura düzenlenirken yapılan bir hatanın veya yanlış yazılan bir şeyin üstünü ne yazıldığı görülemeyecek kadar karalamamaktır.Bunu yapmak yerine hatalı olan kısmın üstüne yalnızca bir çizgi çekmek ve altına doğrusunu yazmak yeterli olacaktır.

E-ticaret Pazarlama Stratejileri'ni keşfedin. CTA (Call To Action) Nedir, öğrenin. Dropshipping hakkında bilgi alın ve en İyi E-Ticaret Ajanslarından teklif alın.

 

En Popüler Fatura Yönetimi Araçları

 

quickbooks

 

1. QuickBooks

2. FreshBooks

3. Xero

4. Wave

5. Zoho Invoice

6. Bill.com

7. Invoicely

8. Sage

 

En İyi Fatura Yönetimi Araçlarına Genel Bakış

 

Araç

Artılar

Eksiler

Ücretler

QuickBooks

- Kullanıcı dostu arayüz ve kapsamlı muhasebe özellikleri.

- Fatura oluşturma, gönderme ve takip gibi işlevler.

- Entegre banka hesapları ve mali raporlama.

- Ek özellikler için ek ücret gerekebilir.

- Büyük işletmeler için belirli ölçüde sınırlı olabilir.

Başlangıç paketi genellikle $25-40/ay

FreshBooks

- Kolay kullanım ve kullanıcı dostu arayüz.

- Teklif ve tahsilat yönetimi.

- Mobil uyumluluk ve zaman takibi.

- Otomatik harcama takibi.

- Gelişmiş muhasebe ihtiyaçları için yetersiz olabilir.

- Abonelik tabanlı fiyatlandırma artış gösterebilir.

Başlangıç paketi genellikle $15-25/ay

Xero

- Güçlü muhasebe ve finans yönetimi özellikleri.

- Farklı entegrasyonlarla uyumlu.

- İleri düzey raporlama ve analiz imkanı.

- Çoklu para birimi desteği.

- Ek modüller için ek ücret gerekebilir.

- Başlangıçta karmaşık gelebilir, küçük işletmeler için aşırı kapasiteli olabilir.

Başlangıç paketi genellikle $20-30/ay

Wave

- Ücretsiz ve kullanıcı dostu arayüz.

- Fatura oluşturma ve gönderme.

- Temel muhasebe ve gelir-gider takibi.

- Ödeme işlemleri için entegrasyonlar.

- İleri düzey muhasebe ihtiyaçları için sınırlı olabilir.

- Müşteri hizmetleri bazen yetersiz olabilir.

Ücretsiz temel hizmetler, ödeme işlemleri için komisyon alınabilir.

Zoho Invoice

- Zoho ekosistemiyle entegre çalışma imkanı.

- Fatura otomasyonu ve tekrarlayan faturalar.

- Çoklu para birimi desteği

- Kullanıcı dostu mobil uygulama.

- Gelişmiş muhasebe özellikleri bazı planlarda sınırlı olabilir.

- Fiyatlandırma planları geniş bir aralıkta değişebilir.

Başlangıç paketi genellikle $9-15/ay

Bill.com

- Fatura onay süreçlerini otomatikleştirme.

- Elektronik ödeme işlemleri.

- Güçlü raporlama ve işlem takibi.

- Entegrasyon seçenekleri.

- Yüksek işlem hacmi için daha uygun olabilir.

- Küçük işletmeler için fazla kapasiteli olabilir.

Planlara göre değişken, genellikle $39-69/ay

Invoicely

- Ücretsiz temel hizmetler.

- Fatura oluşturma, gönderme ve ödeme takibi.

- Müşteri yönetimi ve raporlama.

- Çoklu dil ve para birimi desteği.

- Gelişmiş özellikler ve kullanıcı desteği sınırlı olabilir.

- Güncelleme gerekliliği duyulan ücretsiz plan kullanıcılarına yönelik olumsuz geri bildirimler olabilir.

Ücretsiz temel hizmetler, premium planlar için $9.99-29.99/ay

Sage

- Kapsamlı muhasebe ve finans yönetimi.

- İleri düzey raporlama ve analiz.

- Çoklu kullanıcı desteği.

- Entegrasyon seçenekleri.

- Yüksek maliyet.

- Küçük işletmeler için karmaşık gelebilir.

- Yeni kullanıcılar için öğrenme eğrisi yüksek olabilir.

Başlangıç paketi genellikle $10-25/ay



Edvido'da markanız için rn uygun dijital ajansı bulun, etkili dijital çözümleri keşfedin.

Fatura Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

SSS

 

  • Şirket kurmadan fatura kesilebilir mi?

Şirket kurmadan fatura kesebilmek bazı durumlarda mümkündür.Eğer serbest meslek makbuzu ve gider pusulası gibi belgeleri kullanırsanız fatura kesmeden de yükümlülükleri  yerine getirebilirsiniz. Serbest meslek makbuzu fatura muadili sayılabilir.Bireysel serbest meslek yapan ve gelir vergisi mükellefi olan vatandaşlar serbest meslek makbuzu düzenleyebilirler.

 

  • Fatura kesme zorunluluğu nedir?

Fatura düzenleme zorunluluğu, Türkiye'deki yasalar gereği ürün ve hizmet satışlarının belgelenmesi gerektiği anlamına gelir. Vergi mükellefi olan bireyler, serbest meslek sahipleri, tarım çalışanları, kamu kurumları ve ticari şirketler belirli şartlar altında fatura düzenlemek zorundadır. Fatura kesmek, hem alıcı hem de satıcı için işlemlerin resmi olarak kaydedilmesini sağlar.

 

  • Fatura kesmek için Gerekli belgeler nelerdir?

Fatura keserken vergi levhası, KDV beyannamesi, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi gibi belgeler gereklidir. Bu belgeler, faturanın yasal olarak geçerli olmasını sağlar ve genellikle faturayı kesen matbaaya iletilir.

 

  • Fatura düzenleme yöntemleri nelerdir?

1) Kağıt Fatura

2) Elektronik fatura

3) E-arşiv fatura

4) Matbu fatura

5) Otomasyon ve Yazılım Tabanlı Fatura

6) E-fatura ve E-arşiv Entegrasyonu

 

  • Bilgisayardan fatura kesmek için ne gerekli?

Elektronik veya e-arşiv fatura düzenlemek istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığı onaylı bir yazılım kullanmanız gerekir. Ayrıca muhasebe kayıtlarını tutmak istiyorsanız çeşitli muhasebe yazılımlarını kullanabilirsiniz. Faturanızın geçerli olması için elektronik imza,belirli yasal ve vergi gerekliliklerini karşılamak için vergi levhası,imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi gereklidir.Faturaları yazdırmak için de bir yazıcıya ihtiyaç duyulacaktır.

 

  • Fatura kesme süresi kaç gündür?

Fatura kesimi ürün veya hizmetin satılmasından en fazla 7 gün sonra yapılmalıdır.

 

  • Fatura kesme sınırı nedir?

İşletmelerin ve kuruluşların sattıkları ürün veya hizmet için fatura kesme gerekliliğinin olduğu minimum tutara fatura kesme sınırı denir.  Bu sınır yıllık olarak güncellenebilir. 2024 yılı minimum fatura limiti 6900 TL'dir. Bu sınırı aşan mal satan işletmelerin fatura düzenlemesi gerekmektedir. Ancak müşterinin fatura talep etmesi halinde işletme miktar ve limite bakılmaksızın fatura düzenlemekle de yükümlüdür.

 

  • Kaç TL üzeri fatura kesilir?

2024 yılında kabul edilen düzenlemeye göre vergi dahil fatura tutarının 6.900 TL'yi aşması halinde vergi mükelleflerinin fatura düzenlemesi gerekiyor.

 

  • Faturanın fotokopisi geçerli sayılır mı?

Faturaların fotokopileri yasal olarak geçerli sayılmaz.Asıl nüshasının elde bulunması önemlidir.Kaybolan bir fatura varsa bu durumda noter tasdikli sureti kullanılabilir.Yine de resmi işlemler için asıl gerekli olan şey faturanın kendisidir.

 

  • E-Fatura’ya geçiş zorunlu mudur?

E-faturaya geçiş belli sektörler ve belli ciro limitleri için zorunludur.2024 geçiş şartı olarak aranan ciro limiti yıllık 3 milyon TL’dir.. Cirosu yıllık 3 milyon TL’nin üstünde olan kuruluşlar için e-faturaya geçiş zorunludur.Cirosu üç milyonun altında olanlar için bir zorunluluk yoktur,gönüllü olarak geçiş sağlayabilirler.

 

  • Faturaları Türkçe ve TL olarak mı düzenlemem gerekiyor?

Vergi kanunlarına göre muhasebe işlemlerinin her birinde Türkçe kullanmak zorunludur. Bu yüzden düzenlenen faturalar da Türkçe olmalıdır. Yurtdışına kesilecek herhangi bir fatura var ise bu faturalarda yabancı dilde açıklamalar yazılmasında bir sakınca yoktur.Ayrıca yapılan işlem yabancı bir para birimindeyse fatura bu para birimiyle düzenlenebilir,ancak TL karşılığı da mutlaka belirtilmelidir.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al