Yapay Zekâ Pazarlaması (AI Marketing) Nedir?

3 Dakika Okuma Süresi

Yapay zekâ pazarlamasıyla dijital stratejilerinizi optimize edin. AI marketing bileşenleri ve avantajları hakkında detaylar için yazımızı inceleyin!

Yapay Zekâ Pazarlaması (AI Marketing) Nedir?

Yapay zekâ pazarlaması, dijital mecralarda gelişme kaydetmek isteyen ve müşteri portföyünü iyileştirmek isteyen her marka ya da birey için güçlü bir araçtır. Çevrimiçi ya da çevrimdışı kaynaklardan gelen müşteri verilerinin kullanımıyla gerçekleşen AI pazarlama sayesinde pek çok şirket, işlerinde önemli bir iyileşme gözlemliyor. Dilerseniz, bu pazarlama yönteminin detaylarına yakından bir bakalım!

Yapay Zeka (AI) Nedir?

 

Yapay Zeka nedir?

 

Zaman içinde birbirinden farklı inovasyonları ortaya çıkaran teknoloji dünyasında yapay zeka, en fazla göze çarpan yeniliklerden biri oluyor. Artificial Intelligent olarak da bilinen yapay zekanın, 1955 senesinde ve John McCarthy tarafından “akıllı makineler yapma bilimi” tanımıyla ileri sürüldüğü biliniyor. AI, insan düşüncesini ve hareketlerini taklit etmek üzere programlanmış olan bir simülasyon olarak tanımlanıyor. Dilerseniz, pazarlama sektöründe önemli bir konu olan '' İçerik Pazarlaması (Content Marketing) Nedir ? '' başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Dijital Pazarlamada İleri Düzey ROI Analizi içeriğini keşfedin.

Yapay Zeka Pazarlama (AI Marketing) Nedir?

 

Yapay Zeka (AI) marketing nedir?

 

AI marketing, yani yapay zekâ pazarlaması, dijital medyadaki işlerin iyileşmesi söz konusu olduğunda gelişimi optimize eden bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Daha şeffaf bir ifadeyle yapay zeka pazarlamasını açıklamak gerekirse; çeşitli veri değerlendirmelere dayalı pazarlama stratejilerine karar veren bir robotik sistem olduğunu söylemek mümkün! Yakın geçmişte pek çok bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz ve yalnızca filmlerden ibaret olan yapay zeka, artık günümüz teknoloji çağının vazgeçilmez bir parçası! Yapılan bir araştırmaya göre yapay zeka robotlarını 1,400 tüketicinin %63’ü sıklıkla kullanıyor. Bu da gösteriyor ki; söz konusu teknolojik yenilik, günlük yaşamın pek çok alanında büyük bir başarı sergiliyor.

İş yaşamında da son derece başarılı işlere imza atmayı mümkün kılan Yapay zekâ (AI), şirketlerin projelerini optimizelerinden analitik düşünmeye ve uzun vadeli plan çizelgesi oluşturmaya kadar çoğu alanda fayda sağlıyor. Dijital pazarlama dünyasında, ekiplerine katkı sunmak isteyen ya da stratejik görevleri daha az personelle gerçekleştirmek isteyen şirketlerin yapay zekadan sıklıkla yararlandığını görüyoruz. Doğal dil işleme özelliği, çeşitli içerikler oluşturmak, veri analizleri gerçekleştirmek ve pazar araştırması yapmak, özellikle pazarlama uzmanları için daha kolay hale geliyor. İşlerin hız kazanması ve stratejik görevlerin en yaratıcı şekilde tamamlanmasına yardımcı olan yapay zeka, büyük oranda zaman tasarrufu sağlıyor.

AI Marketing Bileşenleri Nelerdir?

 

Yapay Zeka marketing bileşenleri nelerdir?

 

AI pazarlamasının en bilinen bileşenleri arasında; veri analizi, işleme, otomatik karar alma, müşteri deneyimi iyileştirme ve benzer hususlar gösteriliyor. Dilerseniz, çoğu pazarlama stratejisini optimize eden bu söz konusu bileşenlerin detaylarına değinelim. Öncesinde, dilerseniz dijital pazarlamanın bel kemiklerinden olan '' Pazarlama Nedir? Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur? '' konusu için linke tıklayabilir, ilgili alanda yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Yapay Zekanın Veri Analizi ve İşleme Bileşenleri

AI marketing, karmaşık verileri analiz etme konusunda etkileyici bir yeteneğe sahip! Söz konusu veri setleri; satış analizi, müşteri deneyimi ve etkileşimler, sosyal platformlardaki aktiviteler gibi birbirinden farklı kaynaklardan doğuyor. Yapay zekanın görevi ise; bahsettiğimiz bu verilerden yararlanarak çeşitli eğilimler ve ilişkiler çıkarmak oluyor. Çeşitli verileri değerlendirerek analiz eden yapay zeka, müşteri davranışlarını anlayarak ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Kodlarında yer alan öngörü analitiği tekniğiyle elde ettiği veriler, pazarlama stratejilerini yönlendirmek noktasında önemli bir rol oynuyor.

Öne Çıkan Dijital Pazarlama Stratejileri'ni incelemek için tıklayın.

Otomatik Karar Alma Mekanizmaları

Otomatik karar alma mekanizmasıyla öne çıkan yapay zeka; veri analizi sonuçlarına değer veriyor ve bu sonuçlar çerçevesinde kararlar alabiliyor. Rasyonel ve etkili pazarlama stratejilerine yön veren bu bileşen sayesinde aşağıdakileri gerçekleştirmek mümkün olabiliyor. 

·       Müşteri ilişki yönetimi (CRM)

·       Kampanyaları otomatik bir şekilde yönetmek

·       Müşteri deneyimlerini iyileştirmek

·       Akılcı reklam stratejileri belirlemek

·       Maliyet belirleme stratejileri

·       Arz talep planlaması

Markanız için en iyi dijital pazarlama ajansını mı bulmak istiyorsunuz? Türkiye'deki En İyi Dijital Pazarlama Ajansları'nı inceleyerek keşfedin.

Yapay Zekâ Dijital Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

 

Yapay zeka dijital pazarlamada nasıl kullanılır?

 

 

Dijital pazarlamanın çoğu alanında değerlendirilebilen yapay zekanın nasıl kullanılabileceğini şu şekilde listeleyebiliriz:

·       Müşteri davranışları ve tercihleri hakkında çeşitli veriler elde etmek için anket ya da sosyal medya analizi yöntemlerinden yararlanılır. 

·       Reklam, web sitesi gelişimi, e-posta pazarlama, landing page ve benzer pazarlama materyalleri, her müşteri için özel olarak kişiselleştirilebilir.

·       Pazarlamaya katkı sunan blog yazıları ya da makaleler, sosyal medya postları gibi çeşitli dijital medya içerikleri oluşturulabilir.   

·       Dijital pazarlama uzmanları, reklam kampanyalarının performansını optimize ederek AI marketing sürecini geliştirebilir.     

·       Sanal asistanlar ya da farklı özellikleriyle öne çıkan sohbet robotları ile 7/24 müşteri desteği sunulabilir. İlgili konuya ek olarak ‘’ Pazarlama İnovasyonu: Başarılı Örnekler ve Uygulamalar ‘’ başlıklı içeriğimize de göz atabilir, dijital dünyanın dinamiklerine daha yakından hâkim olabilirsiniz.

AI Marketing Avantajları Nelerdir?

 

AI marketing avantajları nelerdir?

 

Yapay zeka pazarlamasının avantajları dijital pazarlama uzmanları tarafından yüksek oranda hissediliyor. Bu avantajlar arasında öne çıkanlardan biri ise, yapay zekanın yüksek oranda verimlilik ve otomasyon sağlama özelliği oluyor. Hızlı ve en doğru şekilde gerçekleştirdiği veri analizi yeteneği ile yapay zeka, pazarlamacıların mantıklı ve pratik bir şekilde kararlar almalarına imkan tanıyor. AI yeteneklerinden yararlanarak otomatik kampanya yönetimi gerçekleştiren pazarlamacılar, reklam bütçeleri en iyi şekilde optimize edebiliyor ve ilgili markaların hedef kitlelere daha kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlayabiliyorlar. Ayrıca söz konusu kampanyalar gerçek zamanlı olarak takip edilebiliyor ve gerekli durumlarda çeşitli iyileştirmeler yapılabiliyor. AI marketing sayesinde kişiselleştirilmiş içerik ve deneyimler oluşturmak mümkün olabiliyor. Neticede, dijital pazarlama uzmanı olarak çalışan bireyler, müşterilerine özelleştirilmiş bir deneyim sunma imkânı elde ediyorlar.

Müşteri ilişkilerini yönetme konusunda da son derece önemli bir rol üstlenen yapay zeka pazarlama tekniği, müşteri verilerini analiz edebiliyor. Gerçekleştirdiği analizler sonucunda ise kişiselleştirilmiş iletişim stratejileri ve otomatik müşteri segmentasyonu elde etmeyi kolaylaştırıyor. Sözünü ettiğimiz bu önemli avantajlar sayesinde müşteri ilişkileri en sağlıklı şekilde yönetilmiş oluyor. Makine öğrenimi algoritmalarından yararlanan AI, gelecek zaman diliminde gerçekleşebilecek pazarlama eğilimleri ve müşteri davranışlarını öngörebiliyor. Bu yeteneği ile pazarlama stratejileri önceden optimize edilebiliyor. Eğer dijital pazarlama sektörüne merakınız varsa ‘’ Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır? ‘’ başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Pazarlama dünyasında daha akılcı ve etkili kararlar alarak işinizi büyütmek istiyorsanız, Edvido’nun profesyonel ekibiyle iletişime geçebilir, başarınıza farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al