Dijital Dönüşüm Nedir? Temel Kavramlar ve Örnekler

5 Dakika Okuma Süresi

Dijital dönüşümün ne gibi faydaları var? Bu yazımızda detaylı bir şekilde dijital dönüşüm konusunu ele alıyoruz.

Dijital Dönüşüm Nedir? Temel Kavramlar ve Örnekler

Teknolojik gelişmeler doğrultusunda son zamanlarda pek çok işyerinin gündeme aldığı konulardan birisi dijital dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. İş süreçlerinin dijital ortama taşınması kapsamında yeni hedefler belirlenerek her firmanın kendine özgü dönüşüm süreci başlatılıyor. Peki, tam olarak dijital dönüşüm ne demek? Bu değişim sürecinden neler bekleniyor? Dijital dönüşümün ne gibi faydaları var? Bu yazımızda detaylı bir şekilde dijital dönüşüm konusunu ele alıyoruz.

 

Dijital Dönüşüm Nedir?

 

Dijital dönüşüm; işletmelerin araştırma, tedarik, üretim, teslim, teslim sonrası destek gibi çeşitli iş süreçlerine ait işlemlerin dijitale taşınması olarak kısaca özetlenebilir. Bu bağlamda, yapay zekâ araçlarından e-ticarete, bulut depolama hizmetlerinden sosyal medya kullanımına birçok unsuru dijital dönüşüm kapsamında değerlendirmek mümkündür.

 

Öne Çıkan Dijital Pazarlama Stratejileri'ni incelemek için tıklayın.

 

Özellikle pandemi ile birlikte birçok iş yeri uzaktan çalışma sistemine geçti. Bunun için kendi içindeki iş süreçlerini dijitale taşımanın yollarını keşfetti. Dosya aktarımı, veri analizi, depolama, online görüşmeler, sunumlar ve çok daha fazlası ile firmalar aslında dijital dönüşüm sürecine girmek zorunda kaldı.

 

Pazarlama, reklam, satış, mobil uygulama geliştirme, lojistik otomasyonlar gibi farklı çözümlerle daha az insan gücü ile daha fazla zaman ve enerji tasarrufu edilmesi sağlandı. İnternet aracılığıyla kolaylaştırılan bu gibi işlerin pratikleşmesi için çalışanlara çeşitli dijital kaynaklar sunularak eğitimler verildi. Böylece firmalar kendilerine dijitalde yeni bir sistem oturtmayı başardı.

 

Tabii tüm bunlar pandemi dönemiyle sınırlı kalmadı ve teknolojik gelişmelerin hız kesmeden devam ettiği yenilikçi çağda kullanıcı deneyimi, sanal gerçeklik, sosyal medya stratejileri, dijital pazarlama gibi kavramlar gündeme gelmeye başladı. Hal böyle olunca, dijital dönüşüm danışmanlığı adında yeni bir alan oluştu ve bu konuda uzman olan kişiler de firmalara danışmanlık hizmeti sunmaya başladı.

 

Siz de firmanız için bu tarz bir danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız, Edvido’da birlikte çalışabileceğiniz dijital dönüşüm danışmanlarını bulabilirsiniz. Türkiye'deki En İyi Dijital Pazarlama Ajansları'nı inceleyerek keşfetmeye başlayın.

 

Dijital Dönüşüm Uygulamaları Nelerdir?

 

Dijitla dönüşüm denildiğinde aklınızda somut bir şeyler çağrışmıyor olabilir. Aslında günlük hayatta bu tarz uygulamaların birçoğunu farkında olmadan kullanıyoruz. Örneğin, devletler de bu sürecin içine girmiştir ve Türkiye’de de bu anlamda birçok önemli adım atılmıştır. Devletin kullanıma açtığı dijital dönüşüm uygulamalarına gelin yakından bakalım.

 

  • E-Devlet: Türk vatandaşlarının yıllardır devlet dairelerine gidip yapmak zorunda olduğu işlemleri dijital bir çatı altında toplayan web tabanlı bir uygulamadır.
  • E-Arşiv: Dijital ortamda kesilen faturaların çıktı almaya gerek kalmadan e-posta veya mesaj yolu ile karşı tarafa aktarılmasını sağlayan platformdur.
  • E-İrsaliye: Lojistik sektöründe ve mal taşıma, mal kabulü gibi işlemlerde hem iş akışını yavaşlatan hem de ekstra masrafa neden olan irsaliye kesme ve saklama zahmetini ortadan kaldıran elektronik bir çözümdür.
  • E-Smm: Serbest meslek erbabı olanların kolayca makbuz kesmesini sağlayan dijital bir sistemdir.

 

Bunların yanında e-imza, e-bilet- e-defter, e-fatura,-e-muhasebe gibi daha birçok yenilik örnek gösterilebilir.

 

Dijital Dönüşüm Teknolojileri

 

Dijital dönüşüm alanında değerlendirilebilecek birçok teknolojiden söz etmek mümkündür ancak özellikle firmaların dijital gelişim süreçlerinde öncelik verdiği bazı teknolojiler şunlardır:

  • Büyük Veri Çözümleri
  • Nesnelerin İnterneti
  • Yapay Zeka
  • Artırılmış Gerçeklik
  • Dijital Medya
  • Bulut Bilişim
  • Mobil

 

  • Büyük Veri

Büyük verilerin işlenmesi için firmalar öncelikle bir strateji belirler. Büyük veriyi oluşturan kaynakları tanımlar. Verilere ulaşır ve yönetimini gerçekleştirerek gerekenleri depolar. Ardından veri analizini başlatıp etkili kararların alınması sağlanır.

 

Yeni iş stratejilerinin kurulumu, finansal risk analizleri, güvenlik önlemleri gibi alanlarda kullanılabilir. Özellikle kamu alanında büyük veri uygulamaları tercih edilir.

 

  • Nesnelerin İnterneti (IoT)

İnsanlar ve nesneler arasındaki iletişim kısıtlamalarını ortadan kaldıran, doğrudan mobil veri veya kablosuz bağlantı ile internete bağlanan nesneleri içeren bir kavramdır. Telefondan kumanda edilebilen mutfak aletlerinden robot süpürgelere, günlük hayatta kullandığımız birçok nesne buna örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanında endüstriyel düzeyde de IoT’dan yararlanılır.

 

  • Yapay Zeka

Yapay zeka araçları insanların yapabildiği bazı işleri çok daha kısa sürede ve pratik bir biçimde gerçekleştirilebilir hale geldi. Bu durum, iş gücünü verimli kullanmak ve çalışanlardan makximum verim elde edebilmek amacıyla şirketlerin işine yaradı. Artık toplantı notları oluşturmaktan üretimine, logo tasarımından 3D animasyon yapımına birçok işlemde yapay zekâ teknolojilerinden yararlanılabiliyor. Bu da firmaların iş gücü anlamında kazanca geçmesini sağlıyor.

 

  • Artırılmış Gerçeklik

Sanal ortamda gerçek mekân deneyimleri yaşamanızı sağlayan artırılmış gerçeklik teknolojisinin en aktif kullanıldığı alanlardan birisi şirket içi toplantılar ve online görüşmeler olarak karşımıza çıkıyor. Firma çalışanları online bir odada bir araya gelip iş akışıyla ilgili gerekli konuları konuşurken sanal gerçeklik uygulamaları aracılığıyla bu kişilerin kendilerini gerçekten de aynı ortamdaymış gibi hissetmelerini sağlayacak ayarlamalar yapılabiliyor.

Bazı firmalar sosyal medya uygulamalarında filtre tasarlayarak artırılmış gerçekliği dijital pazarlama alanında kullanabilecekleri bir araca dönüştürüyor. Mekân tanıtımlarında kullanılan 3 boyutlu sanal turlar da arıtırlmış gerçeklik kapsamında değerlendiriliyor.

 

  • Dijital Medya

İnternete girmek amacıyla kullanılan iletişim araçları genel olarak ‘dijital medya’ şeklinde isimlendiriliyor. Neredeyse herkesin cebinde olan akıllı telefonlar bir numaralı dijital medya aracı olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihazlar kullanıcı alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştiriyor. Artık insanlar mağazadan alışveriş yapmak yerine e-ticareti, kitapçıdan kitap almak yerine e-kitap okumayı, bir mekâna gitmeden önce menü, fotoğraf ve yorumlarına internetten bakmayı tercih ediyor. Firmalar da dijital dönüşüm sürecinde tüm bu etmenleri ve dahasını dikkate alarak kendilerini dijital medyada başarılı bir kimlikle öne çıkarmayı hedefliyor.

& Dijital Pazarlamada İleri Düzey ROI Analizi adlı içerikleri keşfedin.

 

  • Bulut Bilişim

İnternet ortamında bulut tabanlı birçok farklı hizmet sunuluyor. Bunlardan en önemlisi depolama çözümleri diyebiliriz çünkü cihaz hafızasını kısıtlayan yüksek çözünürlüklü görseller, videolar, evraklar ve daha nicelerini bulut tabanlı depolama sistemlerinde saklamak mümkün. İnternetin olduğu herhangi bir yerde bu dosyalarınıza tek tıkla ulaşabiliyorsunuz. Hal böyle olunca, şirketler de durumdan yararlanıyor. Dosya paylaşımı, arşivleme ve dosya aktarımı için kullanılan bulut çözümler tek bir cihaza veya mekâna bağlı olmaksızın konuyla ilgili çalışanların hemen her yerden ihtiyaç duyduğu dokümanlara erişebilmesi sağlanıyor.

Bulut Bilişim (Cloud Computing) hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

 

  • Mobil

Dijitaldeki varlığını kanıtlamak isteyen işletmeler web sitesi ve mobil uygulama çalışmaları yürütüyor. Bu sayede dijital işlemlerin yapılabildiği sanal bir platform oluşturularak aslında mevcut iş yeri internet ortamında yeni bir şube açmış gibi oluyor. Mobil kullanıcılar bu uygulama, yazılım veya web sitesi aracılığı ile işletmelere daha hızlı biçimde ulaşabiliyor. Arama motorlarında alanınızla ilgili arama yapan kişiler, adınızı hiç duymamış olsa dahi doğru dijital pazarlama stratejilerini izlediğinizde sizin web sitenizi veya uygulamanızı kolayca bulabiliyor. Bu da dijital dönüşüm sayesinde işletmelerin rakiplerinin önüne geçmesini kolaylaştırıyor.

 

Mobil Uygulama NedirMobil Uygulama Nasıl YapılırMobil Uygulama Analitiği Nedir, Mobil Uygulama Tasarımında Kullanıcı Deneyimi & Mobil Uygulama Güvenliği adi içeriklerin detaylarını görmek için tıklayın.

 

Bu yazımızda dijital dönüşüm ile ilgili detayları kısaca özetledik. Dijital dönüşüm faydaları ile dikkat çeken ve 21. Yüzyılda tüm işyerlerinin dikkate alması gereken önemli bir konu. Zaman kaybını minimize ederek daha az iş gücüyle daha fazla başarıya ulaşmak isteyen iş sahipleri çağa ayak uydurup dijital dönüşüm sürecini bir an önce başlatmalı!

 

Türkiye'deki En İyi Mobil Uygulama Geliştirme Firmaları'na ulaşmak bir tık uzağınızda! Hemen tıklayın ve markanız için en iyi mobil uygulama geliştirme ajansını bulun.

 

Bu süreçte yanınızda olacak, çeşitli hizmetlerle dijital dönüşümünüzü başarıyla tamamlamanızı sağlayacak ajanslara Edvido’dan ulaşabilirsiniz. İhtiyacınızı anlatın, hemen teklifleri toplayın!

 

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al